Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

FUTSAL

Monet kutsuvat futsalia jalkapallon pikkuveljeksi, mutta varsinkin huipulla se on hyvin erilainen peli. Futsalin kehityksestä on esitetty monia eri versioita. Yleisimmin kuulee sanottavan, että futsal on keksitty jo 1930-luvulla Uruguayn Montevideossa. Nimi futsal tulee Portugalin kielen sanoista Futebol de Salao (Esp. Futbol sala), joka tarkoittaa suomennettuna salijalkapalloa. Eurooppaan laji rantautui 60-luvun lopulla. Hollannissa pelattiin ensimmäinen kansallinen sarja vuonna 1969. Euroopan kovin Futsal ammattilais sarja, Espanjan futsal liiga: Liga National de Futbol sala - LNFS, pelattiin esimmäisen kerran kaudella 1989. Italian ammattilaisliiga Serie A futsal pelattiin jo kaudella 1984. Brasilian ammattilaisliiga, Liga Nacional de Futsal pelattiin ensimmäistä kertaa 1996. Portugalin Campeanato Nacional da 1 divisao de Futsal ammattilaisliiga 1990. Venäjän ammattilaisliiga, Russian Futsal Super Leagua kaudella 1991.

Suomen Futsal liigaa pelattin esimmäisen kerran kaudella 1998.

 

Futsalissa kentällä on  kerrallaan 4 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Vaihdot ovat edestakaiset. Vaihtopelaajia voi olla korkeintaan yhdeksän. Kansainvälisissä otteluissa ja kansallisissa sarjoissa pelataan 2 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Futsalissa ei ole paitsiota. Rajaheiton sijasta potkaistaan rajapotku.

Futsalissa lasketaan kumuloituvia rikkomuksia (vrt. koripallo). Kuudennesta rikkomuksesta alkaen vastajoukkue saa potkaista vapaapotkun vapaavalintaisesti joko toisesta rangaistuspotkupisteestä (10 metrin päässä maalista) tai rikkomuspaikasta. Rikkoneen joukkueen pelaajat eivät saa olla maalivahtia lukuun ottamatta pallon edessä. Kumuloituvat rikkomukset ”nollautuvat” puoliajalla.

Maalivahti avaa pelin aina heittämällä. Palloa ei voi pelata maalivahdille takaisin ennen kuin pallo on käynyt vastustajan kenttäpuoliskolla tai vastustaja on koskenut palloon.
Virallisissa otteluissa on kaksi erotuomaria. Pelaajan saadessa punaisen kortin joutuu joukkue pelaamaan kaksi minuuttia vajaalla. Jos vastustaja tekee maalin kahden minuutin aikana, voi punaisen kortin saanut joukkue jatkaa peliä täysilukuisena maalin jälkeen (vrt. jääkiekon 2 min. jäähy). Punaisen kortin saanut pelaaja ei voi enää palata peliin.

Pelikentän mitat kansainvälisissä otteluissa on 38-42 x 18-22 metriä ja maalin 2 x 3 metriä. Futsalpallo on samankokoinen kuin jalkapallo nro 4, mutta futsalpallon pomppuominaisuuksia on vaimennettu ja se on hitusen painavampi. Futsal sisältää paljon samanlaisia ominaispiirteitä muiden joukkuelajien kanssa, eniten kori- ja käsipallon. Suurin ero syntyy siitä, että palloa käsitellään futsalissa jaloilla, ei käsillä. Futsal ja läheinen veli sukulainen jalkapallo sisältävät paljon samoja piirteitä, mutta myös huomattavan paljon erilaisuuksia, eikä lajeja voida pitää samanlaisina.

 

FUTSAL MAAILMALLA

Futsalia pelataan ympäri maailmaa ja pelaajia on useita kymmeniä miljoonia. Pelkästään Italiassa on noin 4 miljoonaa futsalin harrastajaa. Jalkapallon harrastajia Italiassa on ”vain” noin miljoona. Myös Espanjassa ja Brasiliassa arvioidaan olevan enemmän futsalin kuin jalkapallon harrastajia. Nykyään ammattilaissarjoja pelataan jo useissa maissa mm. Espanjassa, Italiassa, Venäjällä, Portugalissa, Japanissa ja Brasiliassa. Monet jalkapallon entiset ja nykyiset supertähdet, mm. Zico, Ronaldo, Ronaldinho, Pele, Socrates, Bebeto, Pele, C Ronaldo, Messi, Coutinho, Hulk, Robinho, Xavi, Iniesta ja Neymar ovat oppineet hämmästyttävät taitonsa juuri futsalia pelaamalla. Lähes jokainen brasilialainen junioripelaaja pelaakin futsalia ennen kuin siirtyy pelaamaan varsinaista jalkapalloa.

 

FUTSAL SUOMESSA

Suomessa pelattiin sisäjalkapalloa jo vuonna 1980, mutta varsinainen futsal toiminta käynnistyi vuonna 1994. Suomessa futsal harrastajia arviolta n.30.000+. Suomessa maan korkein sarjataso on Futsal - Liiga  joka perustettiin vuonna 1998 ja sen alapuolella on Futsal - Ykkönen. Molemmat ovat Suomen Palloliiton hallinnoimia valtakunnallisia sarjoja. Näiden kahden kansallisen sarjan lisäksi sarjajärjestelmä ulottuu Palloliiton piiritason sarjoissa aina 6-Divisioonaan asti. Futsalissa pelataan myös kaikille seuroille avoin Futsal Cup ja kauden avaava Futsal Super Cup, jossa pelaa vastakkain edellisen kauden Futsal Cupin ja Futsal-liigan voittajat. Naisten Suomen mestaruus ratkaistiin yksittäisessä turnauksessa vuosina 1997–2005, minkä jälkeen Suomen mestariksi nimettiin naisten Futsal Cupin voittaja. Vuodesta 2009 lähtien pelattiin erillinen SM-lopputurnaus.  2011–2012 kaudella ensimmäistä kertaa pelattu Naisten Futsal - Liiga on naisten futsalin korkein sarjataso.

 

Suomea edustaa miesten EM- ja MM-karsinnoissa Suomen futsal maajoukkue ja naisten EM-karsinnoissa Suomen naisten futsal maajoukkue.

Lokakuussa 2019 Suomen maajoukkue teki historiaa etenemällä ensimmäistä kertaa MM- Karsintojen Main Roundilta jatkoon. Puolan Zielona Gorassa järjestetyssä karsintaturnauksessa Suomi sijoittui Espanjan jälkeen lohkokakkoseksi ja eteni MM-karsintojen viimeiseen vaiheeseen elite roundille. Tämä MM-karsintojen viimeinen vaihe pelataan Portugalin Povoa de, Varzim:issa  28.1-2.2.2020. Suomen kanssa samassa lohkossa kisapaikasta kisaavat isäntämaa Portugal, Italia ja Valko-Venäjä.  Varsinaiset Futsalin MM- kisat pelataan 12.Syyskuuta  -  4.Lokakuuta 2020 Liettuassa.

Suomen miesten Futsal maajoukueen UEFA-ranking on 21 ja maailman ranking 23 (marraskuussa 2019). Tämä sijoitus maailmanrankingissa on myös Suomen kautta-aikain paras.

 

Suomalaisia futsal pelaajia on ulkomailla ammatikseen uransa aikana pelannut yhteensä viisi eri pelaajaa.

 

MILLAINEN PELI FUTSAL ON?

Futsal on vauhdikas sisäpeli, jota voi pelata myös ulkona. Jalkapalloa huomattavasti pienemmän kentän johdosta laji vaatii pelaajilta paljon taito-ominaisuuksia, nopeita oivalluksia ja vilkasta pelisilmää. Samoja asioita kuin jalkapallossakin, mutta vielä korostetummin. Pelitilan ja pelaajien määrään suhteutettuna futsalissa pelaajilla on huomattavasti vähemmän aikaa reagoida tilanteisiin kuin jalkapallossa. Siksi peli vaatiikin huipputasolla hyvää peliälyä ja kentällisten hyvää yhteispeliä. Taktiset oivallukset ja niiden noudattaminen on pelissä tärkeää.

Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin aikana kaikille tulee paljon kosketuksia palloon ja pelaajat oppivat hallitsemaan palloa ahtaassa tilassa. Futsalin avulla on helppo kehittää pallonhallintaa ja tekniikkaa. Futsal tuo mukavaa vaihtelua harjoitteluun, josta on varmasti hyötyä myös jalkapallokentillä.

Pienellä kentällä pelaajat oppivat reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin, jolloin myös pelisilmä kehittyy. Futsal ei ole kontakti vapaa laji, vaan tilan vähyyden, vaarallisten reuna alueiden ja kovan lattian vuoksi kontaktit ovat kuitenkin rajoitetumpia kuin jalkapallossa. Näin myös pienemmät pelaajat saavat mahdollisuuden loistaa, kun eivät jää niin helposti isompien jalkoihin. Myös maalivahdit hyötyvät futsalista, sillä etenkin lähitorjuntoja tulee pelin aikana paljon ja pallon pelaaminen jalalla kehittyy. Futsalissa olosuhteet ovat aina tasaisen hyvät ja osallistuminen futsal-sarjoihin takaa sen, että pelejä on myös talvikaudella.